Καταφύγιο Ταϋγέτου  - Στη θέση Βαρβάρα σε υψόμετρο 1.550μ.

• Χωρητικότητα: 24 άτομα.
• Διαθέτει ρεύμα από φωτοβολταικό σύστημα.

• Θέρμανση: Σόμπα πετρελαίου.
• Υδροδότηση: Από δεξαμενή και πηγή σε απόσταση 200 μ.
• Κουζίνα: Οργανωμένη. 
• Τουαλέτες εκτός καταφυγίου.

Για την διαμονή σας στο καταφύγιο Ταϋγέτου, επικοινωνήστε με τον έφορο καταφυγίων Παν. Παππά, τηλ. 6945832701

Λίγα λόγια

Η ανέγερση ορειβατικού καταφυγίου στον Ταύγετο αν και ιστορικά αποτελεί πρωτοβουλία του Τμήματος Σπάρτης του Συνδέσμου Εκδρομών Υπαίθριος Ζωή, αντιμετωπίζεται ως ουσιαστική προυπόθεση στην κατεύθυνση ορειβατικής κίνησης στη Σπάρτη και τα Λακωνικά βουνά. Το ίδιο απαραίτητη κρίνεται και η δημιουργία ενός ορειβατικού συλλόγου (Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος/Τμήμα Σπάρτης, ιδρ. 1937). Το πρώτο καταφύγιο  θεμελιώθηκε στις 20 Ιουνίου 1937, στη θέση Βαρβάρα, στα διοικητικά όρια μεταξύ Παλαιοπαναγιάς και Ξηροκαμπίου, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Ε.Ο.Σ. Σπάρτης και σε υψόμετρο 1.540μ.

Το έργο διευθύνει «...Επιτροπή παρακολουθήσεως της ανεγέρσεως του Καταφυγίου Ταυγέτου εκ των κκ Ηλ.Γκορτσολόγου, Δημάρχου Σπάρτης, Κ Παπανικολάου, Νομομηχανικού Λακωνίας, Χρ. Καρβούνη, Προέδρου του Τμήματος Ε.Ο.Σ., Κ. Πατηνιώτη, Πολ. Μηχ., Αντιπροέδρου του Τμήματος Και Γ. Λαδοπούλου, Προέδρου Υπαιθρίου Ζωής, Σπάρτης». Ιδιαίτερα εξαίρεται «...το γεγονός ότι αι γύρω κοινότητες επιδεικνύουν εξαιρετικόν ενδιαφέρον και στοργήν δια το ανεγειρόμενον Καταφύγιον, παρέχουσαι πάσαν δυνατήν διευκόλυνσιν...».

Έτσι το 1940 - οπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες και οι σωζόμενες αναφορές- είναι σχεδόν έτοιμο να εγκαινιαστεί. Η αιφνίδια, όμως έναρξη του Ελληνοιταλικού πολέμου αφήνει το καταφύγιο ημιτελές και αφύλακτο. Πόλεμος, Κατοχή, Εμφύλιος. Με την επάνοδο της ειρηνικής ζωής, η πολύ κακή κατάσταση του κτιρίου του λεηλατημένου καταφυγίου, προκρίνουν, μετά τις αυτοψίες από τη διοίκηση της τραυματισμένης «Υπαιθρίου Ζωής» και του ακέφαλου Ορειβατικού [μέλη της διοίκησης και των δύο με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ορειβατικού, γιατρό Χρήστο Καρβούνη, περιλαμβάνονται στους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς «118» στο Μονοδέντρι το 1943], τη συγκέντρωση και εκτίμηση  στοιχείων, την εκ βάθρων ανοικοδόμηση καταφυγίου, σε νέα σχέδια που εκπονούνται το 1959.

Το νέο καταφύγιο ξεκινά να κτίζεται το 1961, στο ίδιο γήπεδο, λίγα μέτρα δίπλα από το παλιό και για την οικοδόμησή του χρησιμοποιείται το μεγαλύτερο μέρος από τα υλικά του προηγούμενου που δεν έιχαν καταστραφεί. Η οικονομική στενότητα (αλλά και και η ελπίδα πως θα ήταν μιά προσωρινή φάση –όπως αποτυπώθηκε και στο φιλόδοξο αρχιτεκτονικό σχέδιο του Δ. Λουκίσα, που προέβλεπε μελλοντική επέκταση, υπερδιπλάσια του σημερινού, προς βορράν-) οδήγησαν σε ένα κτίσμα κατά πολύ μικρότερο του παλαιού, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 8 Ιουλίου 1962. Η δαπάνη ανέγερσης του καταφυγίου καλύφθηκε από ειδική χορήγηση του Ε.Ο.Τ., συμβολή του Ε.Ο.Σ. και της Υπαιθρίου Ζωής και των τοπικών Τμημάτων της Ενώσεως Δήμων και Κοινοτήτων Λακωνίας καθώς και της Ενώσεως των εν Αττική Λακεδαιμονίων.

Το νεό καταφύγιο σε υψόμετρο 1.550μ. έχει δυναμικότητα διανυκτέρευσης 24 ατόμων. Θέρμανση Θερμάστρες πετρελαίου και ξύλου. Υδροδότηση από ομβροδεξαμενή και πηγή «Βαρβάρα» σε απόσταση 200 μέτρων. Κουζίνα οργανωμένη. Τουαλέτες χωριστό οίκημα εκτός καταφυγίου. Προσπέλαση από Σπάρτη - Ανώγεια - Παλαιοπαναγιά - Πολιάνα - πηγή Μαγγανιάρη (22 χλμ ασφαλτοστρωμένου δρόμου) και από εκεί σηματοδοτημένο μονοπάτι ως το καταφύγιο (διαδρομή 1.30 ώρα) ή μέτριας βατότητας δασικός δρόμος ως το καταγύγιο (8 χλμ.). 


Πληροφορίες:


Για την διαμονή σας στο καταφύγιο Ταϋγέτου, επικοινωνήστε με τον έφορο καταφυγίων Παν. Παππά
Tηλ. 6945832701  -  e-mail: eosspa@otenet.gr(Πηγή ΛΑΚΩΝΙΚΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ 2015 Βασ. Γεωργιάδης)